top of page

Lac sau Ulei - Ce finisaj sa aleg pentru scara interioara din lemn masiv?

Actualizată în: 29 mar. 2020

Odata cu stabilirea modelului si esentei din lemn ce urmeaza a fi folosite pentru imbracarea scari interioare ajungem la alegerea solutiilor de finisaj.Iata o serie de aspecte ale celor doua solutii de finisaj.



Pe scurt :


LACUL - Pentru scarile din lemn expuse traficului intens, cand se doreste protectie sporita impotriva umiditatii sau cand ne dorim o scara interioara cu un aspect lucios, lacul este solutia potrivita. Cum orice lucru are un cost, tratarea treptelor de scara cu lac atrage pe termen lung lucrari de reparatie complexe ( raschetarea si retratarea scarii interioare)


ULEIUL - Considerata solutia de finisaj perfecta in cazul scarilor din lemn ale locuintelor familiale datorita aspectului natural, întretinerii usoare si proprietatilor technice de stabilizare a lemnului, uleiurile devin solutia de finisaj preferata de consumatorii vestici.


În detaliu :

Iata o serie de aspecte ale celor doua solutii de finisaj.


Lacul


Lacul este o soluție de finisaj ce se aplica pe scarile interioare din lemn masiv cu scopul de a oferi protectie si luciu.

Datorita formarii unei pelicule protectoare, lacul, in special cel cu calitati de rezistenta mecanica, este solutia de finisaj recomandata in tratarea treptelor din lemn expuse la trafic intens.


O alta caracteristica importanta pe care lacurile o ofera treptelor din lemn masiv, este rezistenta le umiditate. Prin pelicula de suprafata creata, lacul actionează pe post de scut protector impotriva umezelii, adesea aparuta in procesul de curatare a scarii. Cu siguranta nu este indicat să expuneti treptele din lemn masiv la umiditate excesiva, curatarea scarilor din lemn masiv se va face cu precautie.


Cand vine vorba de aspect, lacurile se gasesc in mai multe grade de luciu. Incepând cu cele lucioase si terminand cu cele mate, toate tipurile de lac vor oferi treptelor de scara o tenta de luciu insa la intensitati diferite.


Aplicarea lacurilor pe scara interioara din lemn masiv poate deveni o operatie complexa. O aplicare necorespunzatoare poate duce la fisurarea peliculei ( atunci cand stratul de lac este prea gros/aplicare). Pentru a obtine o suprafata neteda, perfecta este nevoie de o slefuire atenta intre straturile aplicate. În general lacurile au tendinta de a se raspandi pe suprafata care este tratata, nefiind absorbite de fibrele lemnului.


Printre aspectele negative ale utilizarii lacurilor in tratarea treptelor de scara din lemn masiv, se pot enumera zgarierea si tocirea peliculei, uzuri ce vor necesita interventii majore ( raschetare, lacuire).


Fara indoiala, pentru utilizarea in zone expuse la trafic intens, atunci cand se doreste un finisaj lucios sau cand se doreste protectie impotriva umiditatii, lacul este solutia potrivita.


Uleiul


Una dintre cele mai vechi solutii de tratare a lemnului, extrem de cunoscuta și apreciata de cei ce îndragesc naturaletea si autenticitatea, uleiurile recuceresc locurile fruntase in alegerea finisajelor pentru scari interioare din lemn masiv. Actual, uleiurile au ajuns la performante neasteptate, pe piata fiind disponibile uleiuri cu caracteristici ce ofera rezistenta, special concepute pentru suprafete solicitate.

Un alt avantaj technic pe care uleiurile il ofera treptelor din lemn masiv este saturarea fibrelor. Spre deosebire de lacuri, care creaza o pelicula de protectie pe suprafata exterioara a lemnului, uleiurile actionează la interior, astfel lemnul, prin aplicarea mai multor straturi de ulei, va fi tratat in intregime. Acest lucru va stabiliza lemnul si va reduce riscul de aparitie a curburilor, intrucat umiditatea din interiorul fibrei se va omogeniza. Saturarea fibrelor va juca un rol decisiv atunci cand temperatura si umiditatea ambinetala vor fluctua ( în limite normale).


Finisajul cu ulei este alegerea perfecta atunci cand se dorește un aspect mat - natural pentru scara din lemn masiv. Prin saturarea fibrelor, uleiul va actiona revigorant pentru lemn, va scoate in evidenta toate elementele de autencitate pe care lemnul masiv le detine.

Intretinerea scarilor din lemn tratate cu ulei este mai prietenoasa decat in cazul lacului, nefiind necesare interventii complexe de slefuire si relacuire.

Aplicarea uleiului este simpla si nu necesita accesorii sau cunostinte speciale. Ideala pentru a aplica uleiuri pe scara interioara, este utilizarea unei carpe ce va fi imbibata in ulei si cu care se va masa suprafata lemnoasa.

8.416 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page