top of page

Fag VS Stejar - Confruntarea greilor

Actualizată în: 22 mar. 2020

"Care-i mai tare?"


Fagus sylvatica VS Quercus rubra


Runda 1 - Testul de greutate

Densitatea lemnului arata duritatea acestuia. In general,cu cat mai dens cu atat mai tare si mai dur

La o umiditate stabila de 12% lemnul de : Fag - 710kg/mc Stejar - 675 kg/m3


Runda 2 - Rezistenta la lovituri, zgarieturi si uzura

Conform standardelor de testare a duritatii Janka, care presupune impingerea unei bile metalice (cu diametrul de 11.28mm) pana cand aceasta patrunde cu jumatate din diametrul sau in fibra lemnului la o umiditate constanta de 12%.

Pentru a insera jumatate din diametrul bilei metalice in lemnul de:

Fag a fost necesara o forta de presare de 6000 N

Stejar a fost necesara o forta de presare de 4,980 N


Runda 3 - Rezistenta la rupere

Acest test masoara forta elementului testat inainte de rupere. Cu cat forta de presare este mai mare cu atat rezistenta esentei de lemn la rupere este mai mare.

Fag - 110.1 MPa

Stejar - 97.1 MPa


Runda 4 - Elasticitate

Acest test masoara raportul dintre fortele aplicate pe suprafata unui element, comparata cu deformarea ce apare pe lungimea acestuia. Testul de elasticitate este un bun observator al duritatii lemnului.

Fag - 14.31 GPa

Stejar - 12.14 GPa


Runda 5 - Rezistenta la compresie

Testul de rezistenta la compresie se refera la determinarea fortei necesare de rupere cand greutatea este apasata la ambele capete ale lemnului ( pe orizontala ).

Fag - 57.0 MPa

Stejar - 46.3 MPa


Runda 6 - Aspect

La acest punct nu este nevoie de teste. Avand in fata doua dintre esentele principale utilizate in industria mobilei si totodata cu caracteristici de design atat de diferite, dezbaterea pe acest segment ar fi inconjurata de subiectivism.

Atat lemnul de fag cat si cel de stejar sunt esente extrem de apreciate si utilizate in productia treptelor de scara si a mobilierului din lemn masiv. In timp ce lemnul de fag se va incadra perfect intr-un decor fresh, modernist, lemnul de stejar va acoperi cu usurinta latura clasica, eleganta a productiei de scari si mobilier din lemn masiv.


Runda 7 - Pretul

Volumul redus de lemn de stejar existent pentru debitare, in comparatie cu lemnul de fag, timpul de uscare de pana la 4 ori mai mare decat cel al fagului, uzura sporita a sculelor de procesare datorata substantelor ce se regasesc in lemnul de stejar, afecteaza pozitiv pretul produselor ce au la baza aceasta esenta lemnoasa si il situeaza pe o pozitie de pret cu 40 pana la 100% mai mare decat a lemnului de fag


Decizie arbitru

Partida a fost una stransa si este foarte greu de declarat un castigator/perdant. Pentru acest lucru ramane decisiva parerea ta si destinatia produselor. :)

Concluzii generale

Datorita rezistentei crescute, treptele de scara din lemn de fag sunt ideale pentru utilizare in zone de trafic mai intens sau atunci cand in structura scarii nu exista elemente de sustinere inferioara ( acestea sunt montate cu ajutorul prinderilor laterale urmand ca treapta de scara sa suporte toata presiunea creata de trafic).

In functie de designul in care urmeaza sa fie incadrate, atat treptele de scara din lemn de fag cat si cele din stejar sunt solutii durabile, ce vor da o nota aparte mediului in care vor fi amplasate.

8.405 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page