top of page

Scari interioare pentru spatii reduse




Cand spatiul destinat instalarii unei scari interioare este limitat, sau cand se doreste economisirea spatiului de locuit, exista o serie de modele de scara ce pot fi utilizate, printre acestea se regasesc urmatoarele tipuri de scari: scari spirala, scari interioare cu trepte dispuse alternativ, scari liniare sau cu intoarcere..


Lemnul este materialul ideal in constructia de scari pentru spatii reduse. Este usor, cald, elastic si natural, calitati cu puternic impact de design interior.


Despre scari de interior cu trepte dispuse alternativ | Sfaturi utile:


Foarte populare in vestul Europei, scarile cu trepte dispuse alternativ sunt solutia indeala pentru a facilita accesul in loft sau in alte spatii cu utilizare redusa. Avantajul utilizarii acestei tipologii de scara interioara din lemn il reprezinta insasi modul de constructie al acesteia. Pentru a oferi spatiul minim necesar calcaturii (220mm conform normelor de constructie aplicate in Marea Britanie si in alte tari vest europene), fetele treptelor din lemn sunt decupate pe jumatate si dispuse alternativ, astfel treapta imediat superioara nu va impiedica pozitionarea ferma a piciorului. Datorita modului de dispunere al treptelor, acest model de scara interioara este facil de utilizat chiar si in cazul varstnicilor sau copiiilor.


De cele mai multe ori, scarile interioare pentru spatii reduse vor avea o inclinatie ridicata cu unghiuri ce pot ajunge chiar si la 60-65 de grade, insa proiectate conform normelor ce indica pastrarea unui gradient de urcare de maxim 42 de grade, acest tip de scara va fi unul confortabil la utilizare. Pentru un nivel de siguranta ridicat in timpul utilizarii, este recomandata instalarea de balustrada sau mana curenta, iar in cazul in care scara este situata intre doi pereti, pe ambele laturi ale scarii. Mana curenta joaca un rol important in aspectul acestui tip de scara interioara, formele rotunjite si imbinarile perfecte completeaza si contureaza intregul proiect.


Un indiciu important de care trebuie tinut cont in designul si productia scarilor interioare cu trepte dispuse alternativ, il constituie alegerea pozitiei primei trepte. Este recomandat ca prima treapta sa fie dispusa pe aceeasi parte cu care, in mod instinctiv, utilizatorul paseste. Rolul practic al acestui model de scara este greu de egalat de rivalele sale principale, scarile spiralate , acestea fiind mai greu de utilizat datorita treptelor unghiulare ce se ingusteaza semnificativ catre marginea interioara a scarii.


Proiectarea de scari pentru spatii reduse


Alegerea modelului de scara interioara constituie o decizie importanta atat din punct de vedere functional cat si vizual, scara interioara fiind un element de design interior cu puternic impact asupra aspectului intregului spatiu in care aceasta este amplasata.


Spatiul restrans necesita cunostinte majore de proiectare a scarilor interioare si aceasta pentru a reduce riscul de accidentare.

Dippanels.ro iti ofera posibilitatea de a fi parte in procesul de proiectare prin conceptul IN 3D PASI. In functie de configuratia spatiului in care urmeaza a fi amplasata, scara interioara va fi proiectata si generata in format 3D pentru a-ti putea oferi o imagine clara a acesteia. Modele de scari in format 3D le regasiti in portofoliul virtual, acestea pot deveni idei de amenajare preliminara primirii proiectului personalizat.


1.772 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page