Scari interioare si Trepte din lemn | informatii utile


Scari interioare din lemn,metal sau beton:

Ce structura sa folosesc?


Trepte din lemn:   

Ce esente de lemn sa aleg?
Modele de trepte din lemn si preturi 
Montajul treptelor din lemn
Tratarea si colorarea treptelor de scara

Umiditatea si pericolul expunerii lemnului la aceasta


1.Structuri suport pentru scara interioara

Prima decizie de luat in calcul in constructia scarii interioare este structura acesteia. Alegerea facuta va influenta semnificativ aspectul, costul si timpul de executie al intregului proiect.

Scari interioare metal      scara din beton       Scara interioara din beton placata cu trepte din lemn

Structura independenta din Lemn sau Metal in comparatie cu structurile din Beton:

Chiar daca se intampla cu pasi timizi, structurile  independente (metal sau lemn) incep sa capete popularitatea cuvenita si pe teritoriul Romaniei.

Printre avantajele utilizarii acestui tip de structura se evidentiaza:

Timpul redus de realizare

-          Timpul de constructie/montaj  al unei structuri independente nu poate dura mai mult de 10 zile de la inceperea acestei actiuni (in diferite situatii acesta fiind doar timpul de cofrare a unei structuri din beton). In cazul scarilor din beton, realizarea sabloanelor in care urmeaza sa fie turnat betonul se poate intinde pana la 4-5 zile. Turnarea efectiva se face in etape pentru a lasa betonul sa se traga iar uscara partial a betonului poate dura inca o saptamana.

Timpul redus pana la utilizare

-          Odata ce structura suport este instalata, aceasta devine accesibila. Montajul treptelor de lemn se poate face imediat, lucru ce nu este valabil in cazul structurilor din beton, unde este necesara uscara betonului pana la o umiditate de 4-5%, etapa ce poate dura pana la 6 luni, in functie de conditiile ambientale. Utilizarea treptelor din lemn pe o structura din beton cu umiditate ridicata, duce la deteriorarea acestora.

Aspectul

-          In timp ce structurile din beton se definesc prin masivitate, eleganta sau unitate, modelarea acestora este mai greu de realizat decat in cazul structurilor independente ce se pot modela cu usurinta, putand fi realizat aproape orice proiect din imaginatia beneficiarului. Este de notat faptul ca in spatiile generoase, cand se doresc note de design elegante, impunatoare, structurile din beton raman alegerea ideala.

-          Daca va doriti un proiect modern, minimalist, in care spatiul este utilizat cat mai eficient, structurile independente vor satisface aceasta dorinta.

Costuri de realizare

-          Constructia unei scari interioare din beton (15-17 trepte) se situeaza in jurul unui pret de 2.000-5.000 RON in functie de complexitatea proiectului, insa acesta nu este singurul cost generat de o structura din beton, retusarea, vopsirea, aplicarea barierelor de vapori sau nivelarea, sunt operatii ce vor creste semnificativ costul structurii.

-          Cand vine vorba de o structura independenta costul poate varia intre 2.000 – 10.000 de lei, in functie de materialele si designul ales.

 

Una dintre cele mai des intalnite erori in constructia structurilor din beton este reprezentata de diferentele dimensionale ale treptelor. Uniformitatea latimii si inaltimii treptelor de scara este extrem de importanta atat din punct de vedere visual dar si mai mult de utilizare. Diferentele de inaltime pot duce cu usurinta la impiedicarea si accidentarea utilizatorului.

Montarea treptelor din lemn:

-          Structurile de scara interioara independente (realizate pe vanguri din lemn sau metal) simplifica seminifcativ costul si usurinta montajului treptelor din lemn masiv, acesta realizandu-se cu elemente de fixare mecanica ( suruburi sau dibluri). Din acest motiv utilizarea scarii interioare se poate face imediat dupa instalarea treptelor.

-          Pentru montajul pe structura din beton al treptelor din lemn, este necesara utilizarea unor adezivi ce vor implica manopera suplimentara si timpi de asteptare pentru ca acestia sa se usuce.

 

 

 

 

2.Trepte din lemn: materiale, modele, finisaj

Materiale:

In realizarea treptelor din lemn pentru scari interioare se folosesc adesea esente din lemn tare. Printre cele mai populare se numara : fagul, stejarul, frasinul sau paltinul, toate avand proprietati de rezistenta mecanica ridicata.

Trepte din lemn de stejar      Trepte din lemn de fag      Scari interioare din lemn de fag

Trepte scara       scari din lemn      trepte din lemn

De ce este importanta utilizarea lemnului de estenta tare in realizarea scarilor si cand poate fi ignorat acest aspect?!

Daca atunci cand urcati scarile, obisnuiti sa va incaltati in papucii de casa a caror talpa moale nu va deteriora suprafata treptelor, atunci esentele precum pinul sau laricele pot fi luate in calcul, insa daca sotia obisnuieste sa isi uite geanta inainte de a pleca de acasa si este nevoita sa urce incaltata in pantofii cu toc pentru a o recupera, sau ati uitat sa va descaltati dupa o excursie in aer liber in urma careia ati colectat ceva pietricele in talpa pantofilor, esentele tari de lemn ar fi recomandate.

Cu o rezistenta la infundare mai mare decat a lemnului de stejar, lemnul de fag este alegerea ce balanseaza cel mai bine costul/rezistenta. Compus din fibre cu densitate ridicata, adesea de culoare deschisa, treptele din lemn de fag se adapteaza cu usurinta unui stil Nordic, minimalist.

In cazul lemnului de stejar, pe langa aspectul pronuntat al fibrelor, acesta are proprietati deosebite legate de capacitatea redusa de a ceda si primi umiditate din mediul inconjurator, fapt ce va incetini procesul de tensionare a fibrelor si implicit aparitia curburilor. Este de subliniat faptul ca fara un tratament adecvat, atat lemnul de fag cat si cel de stejar vor suferi modificari de forma si structura.

Proprietatile mecanice ale lemnului de paltin sunt asemanatoare lemnului de fag, in timp ce lemnul de frasin se poate compara cu cel de stejar.

FAG A/B sau B/B

Scari din lemn de fag      Lemn de fag pentru scari interioare

In cazul treptelor de fag, Dippanels.ro ofera doua clase de calitate A/B si B/B, diferenta dintre aceste doua clase consta in omogenitatea culorii elementelor ce alcatuiesc treapta.  In cazul colorarii intense a treptelor cu baituri sau lazuri, diferenta dintre aceste clase de calitate nu va mai fi vizibila.

 

Fag Deluxe

Trepte de scara din lamela continua de fag

Treptele din lemn de fag Deluxe sunt produse din elemente continue de fag(fara imbinare pe lungimea acestora) de calitate superioara. Acestea se bucura de omogenitatea nuantelor, precum si de lipsa imperfectiunilor naturale ale lemnului de fag.

 

Stejar B/B

Trepte de scara din stejar

Treptele din lemn masiv de stejar B/B sunt produse utilizand tehnologia Finger Joint, prin acest tip de imbinare se urmareste intreruperea fibrelor si astfel diminuarea tensiunilor aparute in lemn. In aceasta clasa de calitate sunt pastrate elemente naturale ale lemnului ( noduri mici, colorari naturale) ce nu afecteaza structura si rezistenta treptelor.

Stejar Vintage

Trepte din lemn de stejar

Treptele de scara interioara din lemn de stejar Vintage sunt realizate din lamele continue (fara imbinare pe lungime) in care elementele de autenticitate ale stejarului sunt puse in evidenta prin injectarea acestora cu material plastic cu duritate crescuta.

 

Stejar Full OAK

Trepte din lemn de stejar lamela continua

Produse din elemente continue din lemn de stejar cu suprafata omogena si numar limitat de imperfectiuni (nod, coloratie..). Treptele Full Oak sunt destinate proiectelor elegante.

 

Modele de trepte din lemn Dippanels.ro :

 

Trepte de scara Classic:

Scari interioare din lemn modelul classic


- Concepute pentru a fi montate impreuna cu contratrepte, acest model este destinat proiectelor in care se doreste imbracarea completa a structurii in lemn masiv;
- Pretul unei trepte din lemn masiv Classic porneste de la 69 RON/buc, in timp ce o contratreapta porneste de la pretul de 35 RON/buc;
- Cel mai popular model de scara interioara din lemn in Romania;
- Acest model se poate utiliza pe orice tip de structura, avand avantajul de a corecta eventualele imperfectiuni ale acesteia.

Trepte de scara Simple:

Modele de scari interioare

- Asa cum denumirea sugereaza, treptele din lemn Simple sunt dedicate proiectelor moderne in care simplitatea primeaza;
- Treptele din lemn Simple se pot achizitiona incepand cu pretul de 67 RON/Buc;
- Utilizate adesea in proiecte moderne, optional fiind posibila incastrarea benzilor LED pentru iluminarea scarii.

 

Trepte de scara L-Shape:

- Datorita bordurii frontale, treptele L-Shape ofera un aspect robust scarii interioare;
- Treptele din lemn L-Shape  se pot cumpara incepand cu pretul de 89 RON/Buc.

 

Montajul treptelor din lemn:

In functie de structura pe care urmeaza sa fie amplaste, montajul treptelor din lemn se poate face prin lipire sau fixare mecanica.

Lipirea treptelor:

adeiv pentru trepte

Barierele de vapori – pentru a proteja treptele din lemn de umiditatea structurii din beton, se recomanda utilizarea barierelor de vapori. Acestea se vor aplica inainte de a incepe procesul de fixare a treptelor cu adezivi.

Pentru aplicarea treptelor din lemn masiv pe suport din beton se folosesc adezivi. Acestia se regasesc sub diverse forme si compozitii chimice:

 Adezivul Bicomponent – acest tip de adeziv necesita mixarea bazei cu un intaritor. Adesea eficient, asigurand o prindere solida a treptelor, adezivul bicomponent este delicat la utilizare, calitatea fixarii fiind dependenta de modul mixarii celor doua componente. Un alt aspect ce poate duce la o lipire superficiala este timpul redus de utilizare a adezivului, din momentul mixarii cu intaritorul. Adezivii bicomponenti nu se pot utiliza dupa ce timpul de deschidere a fost depasit (aprox. 30min ,in functie de brandul de adeziv folosit).

Adezivul Monocomponent – usor de utilizat, fara restrictii in timpul de aplicare si fara riscul aparitiei erorilor de mixare, adezivul monocomponent in ciuda pretului putin mai ridicat in comparatie cu adezivi bicomponenti, capata tot mai multa popularitate.

Elasticitatea adezivului, de ce este importanta?

Datorita proprietatilor lemnului de a se adapta la conditiile ambientale(temperatura, umiditate), in interiorul fibrelor lemnoase apar frecvent tensiuni, acestea conduc la schimbari insesizabile de forma. Elasticitaea adezivului va permite fibrelor sa se dilate si sa se contracte fara riscul de aparitie a fisurilor.

 

O metoda aditionala in montajul treptelor pe structura din beton o regasiti aici:   Montajul treptelor pe grinzi de lemn.

 

Fixarea mecanica:

suruburi trepte lemn

Usor si rapid de utilizat, suruburile sunt solutia optima in fixarea treptelor din lemn pe structuri independente. Avantajul acestui tip de montaj este dat de volumul mic de erori ce pot aparea, excluderea timpului de asteptare existent in cazul lipirii treptelor, usurinta interventiilor aspura unei trepte, posibilitatea de a trata eficient lemnul masiv, fara riscul de a afecta fixarea acestora (in cazul adezivilor pot aparea incompatibilitati intre solutiile de finisat si compozitia chimica a adezivului).

Pentru a nu strica aspectul treptelor prin gaurirea acestora, exista dibluri ascunse, aplicabile pe spatele treptei. Acestea se pot utiliza si pe structurile din beton pentru o fixare mai buna. Vezi acest tip de diblu.

 

Tratare :

Pentru a ne asigura de rezistenta in timp a treptelor din lemn, este obligatorie tratarea corespunzatoare a acestora. Lacurile reprezinta cea mai raspandita solutie de tratare din Romania, inclusiv in cazul locuintelor personale. Totusi, recent a luat amploare finisajul cu ulei, capabil sa ofere lemnului un grad de protectie ridicat si cu capacitatea de a pune in evidenta fibrele naturale ale lemnului.

Aplicare si actiune a lacului si uleiului:

Spre deosebire de tratamentul cu ulei care actioneaza in profunzimea fibrei, echilibrand umiditatea pe toata grosimea treptelor, lacurile creeaza o pelicula protectoare pe suprafata acestora.

Cea mai buna metoda de aplicare uniforma a lacului este prin pulverizare cu ajutorul pistolului. Acest proces este insa delicat, existand posibilitatea gazarii suprafetei (aparitia bulelor pe suprafata treptei). Este ideala tratarea treptelor cu trei straturi de lac, astfel se va crea o pelicula mai rezistenta si implicit o protectie mai buna. Este recomandata utilizarea lacurilor cu proprietati mecanice ridicate atunci cand tratezi scara interioara. Odata indepartata aceasta pelicula, lemnul este expus la conditiile ambientale, iar riscul de aparitie a deformarilor sau fisurilor creste.

In timp ce aplicarea lacurilor este dificila si necesita atentie ridicata, aplicarea uleiului este facila si rapida. Uleiurile se aplica in general prin imbibarea unei carpe de bumbac, cu care ulterior se maseaza fiecare treapta, excesul de ulei se va indeparta cu o carpa uscata la aprox.30 de minute dupa ce acesta a fost aplicat.

Intretinerea treptelor in functie de Solutia de finisaj aleasa:

Odata tocita pelicula de lac, treptele trebuie raschetate, urmand ca intregul proces sa fie reluat. Aceasta operatie necesita aparate profesionale si timp. Trebuie avut in vedere gradul ridicat de murdarie survenit in urma slefuirii treptelor tratate cu lac.

In cazul treptelor finisate cu ulei, atunci cand pe suprafata acestora apare aspectul de tocit, cu ajutorul unei carpe din bumbac imbibate in ulei se va masa zona si se va readuce la aspectul initial.

 

Colorarea treptelor: bait, lazura, ulei pigmentat.

 

Pentru a nuanta treptele din lemn, exista o serie de solutii cu caracteristici si proprietati diferite.

Baitul:

Baitul este o solutie de nuantare cu efect de penetrare a materialului. Prin aplicarea acestuia, fibra lemnului este expusa umiditatii si din acest motiv este bine ca baitul sa fie utilizat cu moderatie si in straturi, astfel se va evita aparitia deformarilor si fisurarii lemnului. Dupa aplicare, materialul necesita finisare, umiditatea deschizand porii lemnului acestia devenind sesizabili la atingere.

Lazurile:

Sunt solutii de colorare cu efect la suprafata lemnului. Cea mai buna metoda de aplicare a lazurilor este prin pulverizare in mai multe straturi. Tratamentele de suprafata vor crea o pelicula de protectie asemanatoare lacului, adesea utilizate pentru a acoperi total fibra lemnului. Se recomanda aplicarea unui lac dur peste straturile de lazura, astfel incat acesta sa protejeze suprafata colorata. Fiind un tratament de suprafata (asemenea lacurilor), distrugerea acestui strat de protectie/colorare va fi dificil de reparat, necesitand slefuire totala si reaplicare.

 

Uleiul Pigmentat/colorat:

Proprietatile uleiurilor pigmentate/colorate nu se diferentiaza de cele ale uleiurilor necolorate. Acestea actioneaza in profunzimea lemnului oferind o umiditate constanta, echilibrata in interiorul fibrelor. Intensitatea nuantelor obtinute in finisajul cu ulei se poate regla prin numarul de straturi de ulei colorat aplicat pe suprafata lemnului. Pentru a atinge cele trei straturi de ulei recomandate in tratarea principala, in cazul in care nuanta dorita este obtinuta la aplicarea primului strat, se vor aplica 2 straturi de ulei incolor. Avantajele acetui tip de finisaj il constituie capacitatea de a pastra aspectul natural al lemnului si usurinta de remediere a posibilelor defecte de suprafata obtinute. Spre deopsebire de finisajul cu lac, stratul de ulei necesita reimprospatare periodica. In functie de traficul pe care scara il suporta, aceasta poate necesita reimprospatare de 3-4 ori pe an, sau ori de cate ori zona prezinta un aspect de tocire. Reimprospatarea straturilor de ulei este usor de realizat si nu necesita accesorii dedicate. Imbibarea unei carpe de bumbac si aplicarea uleiului pe suprafata este o operatie facila chiar si pentru cei mai putin familiarizati cu activitatile de tip DIY.

Citeste si LAC vs ULEI

 

Umiditate din atmosfera – pericolele expunerii directe a lemnului la surse de umiditatte


Treptele de scara si blaturile de bucatarie DIPpanels sunt produse din lemn masiv cu umiditate cuprinsa intre 8-10%. În contact cu umiditatea mediului inconjurator, fie ca vorbim de umiditatea aerului din incapere care se ridica pana la 60%, fie ca este vorba de umiditatea betonului pe care urmeaza sa fie amplasate treptele, lemnul tinde sa absoarba umiditate. Prin absorbtia de umiditate, fibrele lemnului sunt activate, fapt ce determina aparitia tensiunilor si implicit curbarea/fisurarea treptelor.

Pentru a evita deformarea sau dezlipirea, este obligatoriu ca lemnului sa i se asigure umiditate constanta si protectie fata de factorii externi. Acest lucru se poate face cu usurinta prin lacuirea sau uleierea treptelor pe ambele fete, precum si pe canturile acestora, in cel putin doua straturi. Prin lacuire/uleiere, oferim lemnului nivelul optim de umiditate, saturand fibra acestuia. Este important ca in momentul aplicarii solutiilor de finisaj si protectie, surplusul sa fie indepartat, pentru a evita aparitia petelor precum si a diferentelor de umiditate.

 

Lipsa tratarii corespunzatoare a lemnului, sau utilizarea acestuia in forma naturala (fara tratament), duce la distrugerea produselor.

 

curbarea treptelor din lemn