Swipe to the left

Tehnologia Finger Joint in productia treptelor din lemn masiv

Tehnologia Finger Joint in productia treptelor din lemn masiv
Scris de P.A 12 mai 2017 3577 afisari Niciun comentariu

Cunoscuta de publicul larg pentru aspectul ce il ofera, adesea mentionat ca "parchet", o mica parte din cei ce intalnesc aceasta tehnologie regasita in diverse produse, cunosc cu adevarat motivele din spatele utilizarii sale.

In materialul urmator vom aborda toate aspectele din spatele acestei tehnologii.

Rezistenta

Acesta este puncul forte ce stimuleaza utilizarea technologiei FJ in productia treptelor din lemn masiv. Materia prima utilizata in productia blaturilor de lucru si treptelor din lemn masiv FJ, este definita de elemente mici, adesea cu lungimi cuprinse intre 200 - 300mm si latimi cuprinse intre 40-60mm.

Lamelele obtinute prin imbinarea elementelor, au o expunere redusa la fisuri. In comparatie cu lamelele continue (fasii lungi de cherestea), care atunci cand sunt expuse unor socuri ce fisureaza fibra, pot transmite aceasta fisura pe toata lungimea placii, fapt ce va duce la ruperea ei, lamelele obtinute prin tehnologia FJ evita acest lucru datorita intreruperi fibrelor pe lungimea lamelei.

Stabilitate si elasticitate crescute

Rezistenta nu este singura calitate conferita treptelor din lemn si blaturilor de lucru prin technologia FJ. Prin intreruperea si intercalarea fibrelor, se elimina tensiunile aparute in fibra lemnului, tensiuni ce altfel duc la rasuciri sau deformari. Intercalarea directiei fibrelor creeaza elasticitate, fiind un factor important in cresterea stabilitatii dar si a rezistentei, placile obtinute avand capacitate ridicata de arcuire si implicit risc mic de rupere.

Elasticitatea placilor este extrem de importanta pentru rezistenta sporita in timp, intrucat, datorita umiditatii din atmosfera, lemnul va avea tendinta sa se tensioneze si astfel pot aparea fisuri.

Aspect

Foarte permisiva la creativitate, technologia FJ ofera posibilitatea de a crea diverse modele prin mixarea diferitelor nuante sau esente de lemn. De la cunoscutul nivel superior de uniformitate definit de standarde "A" se pot crea desene salbatice ce pun in valoare aspectele naturale ale lemnului.

Extrem de apreciate in productia scarilor si a mobilierului, aceste produse sunt in topul materialelor utilizate de acest segment.

Ce defineste calitatea produsului?

Pentru a beneficia de toate calitatile mentionate mai sus este nevoie ca technologia de imbinare utilizata sa fie performanta, pentru a evita o slaba calitate a frezarii si imbinarii. Un alt element ce joaca un rol decisiv in calitatea produselor este adezivul utilizat in imbinarea elementelor si lamelelor. Piata de adezivi este adesea invadata de produse economice care influenteaza negativ calitatea pe termen lung. Conditiile climatice din fluxul de productie sunt un alt factor ce influenteaza calitatea lipirilor.

Technologia FJ si treptele din lemn

  • Datorita rezistentei crescute, treptele din lemn FJ sunt perfecte pentru montarea pe structuri fara suport inferior (vanguri din lemn sau metalice), cu prindere laterala.
  • Atunci cand sunt montate pe structuri cu suport inferior (scari din beton, talpi metalice, etc.) treptele din lemn FJ vor rezista in timp datorita elasticitatii sporite.
  • Treptele din lemn FJ vor oferi scarii dumneavoastra un aspect unic, robust si natural.
  • Caracteristicile speciale conferite treptelor din lemn prin technologia FJ nu exclud necesitatea tratarii riguroase a lemnului.