Swipe to the left

Structura scarii interioare. Metal sau beton?

Structura scarii interioare. Metal sau beton?
Scris de M.R 12 iulie 2017 11915 afisari Niciun comentariu

Atunci cand vrei sa decizi ce structura sa alegi pentru scara interioara, trebuie sa tii seama de o serie de factori esentiali.

Daca iti doresti un aspect vizual ergonomic si modern, atunci o structura metalica va oferi aspectul asteptat. Acelasi suport este utilizat in cazul treptelor deschise sau suspendate.

In timp ce structurile de beton ofera scarii interioare un aspect robust, acesta vine si cu o serie de dezavantaje. De la procesul complicat de constructie ce necesita indemanare si pana la costurile ridicate de nivelare si protejare impotriva umiditatii, scarile din beton par a fi calea dificila spre realizarea proiectului. In cazul utilizarii treptelor din lemn masiv pentru placarea betonului, este foarte important ca betonul sa fie tratat cu bariere de vapori ( hidroizolatii) menite sa opreasca transferul umiditatii reziduale.

Cand se iau in calcul costurile, nu este suficient sa calculati costul materialelor. Manopera, timpul si modul de intretinere, sunt elemente ce se vor adauga la costul final.

Despre aspectul lateral, in cazul structurilor metalice acesta se poate modela cu usurinta, astfel incat incadrarea in decor sa fie una perfecta. Pentru a obtine un design simplu, in cazul structurilor din beton acest lucru se poate face prin simpla colorare a betonului si imbracarea in lemn a zonelor de trafic( calcaturilor )

Timpul si complexitatea realizarii sunt elemente de luat in considerare atunci cand alegeti structura suport. Un volum ridicat de timp va fi consumat in cazul structurilor din beton, pentru a proiecta si realiza structura de rezistenta precum si pentru a realiza finisajul betonului. Pentru nivelarea treptelor din beton o tehnica raspandita este utilizarea placilor conglomerate MDF, OSB, astfel economisind timp si manopera. Daca sunteti presati de timp, o structura metalica va reduce considerabil perioada de realizare a scarii interioare.

In cazul fixarii balustradei pe suport de beton, trebuie sa aveti in vedere riscurile de fisurare ale acestuia la gaurire.

Daca pana acum structura metalica pare a fi cea care usureaza semnificativ efortul,costul si timpul investit in constructia scarii interioare, acelasi lucru se intampla si in faza de montaj a treptelor din lemn masiv. Spre deosebire de structurile din beton, unde este necesara aplicarea hidroizolatiilor, adezivilor si/sau elementelor de fixare mecanica, in cazul structurilor metalice prinderea treptelor din lemn se poate face prin dispozitive de prindere mecanica (surub, diblu de metal ,etc.).Timpul si costul montajului treptelor din lemn pe structura metalica se pot diminua cu pana la 70% in comparatie cu montajul treptelor pe structura din beton.

Alegerea structurii suport este o decizie care necesita studiu. Pentru alegerea perfecta este necesara definirea stilului ambiental in care urmeaza a fi amplasata scara interioara.