Swipe to the left

Esențe tari de lemn și utilizarea acestora în producția blaturilor de bucătărie

Esențe tari de lemn și utilizarea acestora în producția blaturilor de bucătărie
Scris de Catalin 7 ianuarie 2018 3294 afisari Niciun comentariu

Lemnul a reprezentat materialul cel mai apropiat de simțurile și nevoile oamenilor din cele mai vechi timpuri. Mobilierul din lemn oferă confort, atât vizual, cât și tactil, emană sunete prin vibrație, dar, cel mai important, îmblânzește spațiul ambiental prin culorile moi, pline de căldură și armonie. El devine un material nobil atunci când este pus în valoare de iscusința meseriașilor. Dacă în trecut, oamenii care își făceau case din lemn reprezentau pătura de jos a societății, astăzi o cabană la munte poate deveni un vis chiar și pentru cei înstăriți.

În zilele noastre, lemnul a fost înlocuit și cu alte materiale care, aparent, îl pot substitui, însă natura este unică! Spre exemplu, fiecare bucată de lemn redă o poveste prin fibră, culoare sau rezistență. Nodul unui lemn poate fi considerat, pentru unii, un defect, însă acesta rupe monotonia fibrei și o aduce la nivel de artă. Trecerea timpului rămâne întipărită în lemn. El are viață, trăiește și își modifică o parte din proprietăți, de aceea mobilierul bunicilor este atât de râvnit de colecționarii de artă, și nu numai. În acest sens îndrăgostiții de antichități vorbesc despre patina timpului, care dă sentimentul de trăinicie, curățenie, noblețe, valoare autentică.

Un mobilier din lemn de esență tare face față uzurii intense la care este supus. Dacă ne gândim la umiditatea sau căldura emanată în urma gătitului în bucătărie, un mobilier din lemn masiv este prietenos în fața acestor factori. Materiale ca fagul, sau stejarul devin mai rezistente la astfel de codiții. Nu degeaba Veneția este așezată pe piloni de stejar. Dar nu numai Veneția, nu mai departe aici, la noi în țară, Catedrala din Timișoara este așezată pe nu mai puțin de 5000 de stâlpi de stejar. La fel se află și cetatea de la Făgăraș.

Efectul de contracție sau dilatație a lemnului, în urma umezirii sau uscării, poate fi controlat printr-un tratament corect. Poate vă gândiți că un blat de bucărie din granit ar fi mai rezistent decât unul de lemn. Acestui material îi lipsește flexibilitatea lemnului, care preia șocurile în urma unui accident, pe când granitul s-ar fisura sau chiar sparge.

Lemnul are proprietatea de a fi recondiționat cu ușurință, chiar dacă nu ești profesionist în domeniu. Blatul de bucătărie din lemn masiv, în urma utilizării intense, se poate zgâria, își poate pierde luciul, urmări care se pot corecta fără costuri mari. Dacă, în timp, dorim să facem schimbări sau să renovăm bucătăria, iar culoarea blatului de lemn nu se mai asortează cu noul ambiant, acesta nu trebuie aruncat. Prin vopsire sau lăcuire își poate găsi din nou utilitatea. Trebuie doar să îi îndepărtăm stratul protector prin șmirgheluire ori și prin șlefuire.

Dacă alte materiale nu mai suportă alte modificări, după punere lor în operă, lemnul se poate personaliza. O tehnică, aparent modernă, în modelarea lemnului este aceea de ardere a acestuia. Se presupune că japonezii au utilizat-o pentru prima dată, cu câteva sute de ani în urmă, pentru ai crește rezistența la intemperii. Pe lângă creșterea sporită a rezistenței, devine imun și la atacul insectelor și a dăunătorilor. Prin ardere, cu diferite grade de profunzime, lemnul își poate modifica culoarea sau textura. După îndepărtarea părții arse, prin periaj până la partea solidă și aplicarea unui strat de baiț, vom căpăta o suprafață spectaculoasă, iar dacă dorim totuși să păstrăm o suprafață ușor de curățat, putem să o acoperim cu o foaie de sticlă rezistentă. Foarte mulți designeri apelează la această metodă în realizarea unor mese de bucătărie sau sufragerie. O astfel de masă poate costa câteva mii de euro. O metodă simplă și accesibilă este achiziționarea unui blat de lemn masiv pe care să îl ardem superficial cu o lampă de gaz în diferite straturi, până la forma dorită.

Textura lemnului poate fi o altă caracteristică în alegere unui blat de bucătărie, atunci când dorim ca acesta să nu fie opac. Desenul lemnului poate fi un detaliu de luat în calcul pentru a crea o compoziție armonioasă între formă și culoare. Aceasta se diferențiază în funcție de esența lemnului sau a modului cum a fost debitat. Printr-o tăiere longitudinală, radială față de axa lemnului, se poate obține un desen cu linii paralele, iar prin tăiere longitudinală tangențială, se obține un desen cu linii curbe. O serie de coloranți, pot pune în valoare fibra lemnului, prin accentuare sau diminuarea intensității ei. Porii lemnului sunt ditribuiți diferit, în funcție de esența din care face parte. Dacă la lemnul de stejar, frasin, castan, porii au o distribuție circulară în jurul inelului anual, la lemnul de plop, fag, tei, aceștia sunt distribuiți dezordonat. Prin finisare, intensitatea porilor poate fi controlată. Aparent, poate părea neimportant, însă, pe suprafețe mari, desenul lemnului devine o caracteristică esențială în armonizarearea spațiului.

Lemnul se poate plia oricărui stil. Dacă piatra sau marmura prezintă sobrietate, un blat de lemn, în funcție de nuanțe, poate fi utilizat de la un stil tradițional, clasic, până la un stil exclusivist, modern. Un blat din stejar cu un finisaj mat va oferi bucătăriei noastre un aer rafinat, sobru, distins, datorită căldurii neutre pe care o degajă culoarea naturală. Un blat de lemn de nuc, cu forme rotunjite, oferă o mare eleganță. Culoarea de brun-închis, esență tare, cât și forma fibrelor lemnului de nuc, degajă ordine, rezistență și simplitate. Este, totodată, un lemn recomandat pentru realizarea obiectelor sculpturale. Dacă ne dorim o bucătărie modernă, un blat de culoare neagră ar fi o tentație ce ne-ar putea duce în această zonă. Negru poate crea o paletă largă de combinații, atât cu diferite culori, dar și cu albul, degajând în jur seriozitate și rafinament. Un stil exclusivist îl oferă nuanțele închise mate, spre exemplu cele de mahon sau cireș. Acestea se pot preta pentru restaurante sau paburi unde ar putea degaja o atmosferă vintage, relaxantă, romantică, inducând o stare de liniște și pace. Dacă am opta pentru un stil natural, am putea alege un blat din lemn de fag, protejat cu lac incolor. Fibra lemnului, redată natural, va adăuga spațiului un surplus de lumină și căldură.

Blat de bucatarie debitat

Forma blatului de bucătărie trebuie să fie în accord, în primul rând, cu restul mobilierului din acel spațiu. Printr-o îmbinare perfecta, blatul de bucătărie din lemn masiv poate deveni continuu, în comparație cu alte materiale care sunt îmbinate prin rosturi. Modul cum sunt îmbinate elementele de lemn pot crea diferite forme geometrice, care pot să varieze de la un stil dinamic până la unul clasic. Totodată, acestea pot transforma spațiul într-unul neconvențional. Datorită preciziei milimetrice cu care este executat, blatul de bucătărie poate avea orice formă, în funcție de necesitate. Mai mult, spațiile dedicate accesoriilor de bucătărie sunt debitate astfel încât să se îmbine perfect. Un blat cu unghiuri rotunjite, transformă bucătăria într-un spațiu deschis, continuu și prietenos. El rupe rigurozitatea împărțirii mobilierului de bucătărie, care este conceput după niște dimensiuni standard. Pentru o insulă în bucătărie este indicat ca blatul să aibă canturile rotunjite, pentru siguranța în exploatare. Lipsa colțurilor oferă dinamism spațiului și un caracter modern. Un blat cu colțurile drepte păstrează liniile clare și accentuează modularitea cu care mobila de bucătărie este proiectată. Simplitatea acestuia emană, în același timp, eleganță și minimalism.

Dacă în trecut bucătăria dintr-o locuință era un spațiu închis, dedicat doar gătitului, treptat ea a devenit și un spațiu de socializare, un spațiu deschis, delimitat câteodată printr-o nișă, insulă sau un perete din sticlă. Drept urmare, pe lângă partea funcțională, pe care o deține, capătă și o importanță estetică. Blatul de lemn din componența mobilierului este doar o parte din ceea ce înseamnă design-ul bucătăriei, însă acesta are o importanță deosebită. Este partea de mobilier cea mai intens utilizată, este vizibilă și trebuie adaptată nevoilor umane. Utilizarea unui blat de lemn masiv trebuie să răspundă acestor nevoi prin: rezistență sporită, flexibilitatea de a fi pus în operă, de a se adresa fiecărei categorii sociale sau tendințe în design.