Swipe to the left

​Cum sa asortezi un blat din lemn cu alte materiale in bucatarie

​Cum sa asortezi un blat din lemn cu alte materiale in bucatarie
Scris de N.S 10 august 2018 1830 afisari Niciun comentariu

Cum sa asortezi un blat din lemn cu alte materiale in bucatarie

Asortarea si potrivirea unui blat din lemn cu alte materiale din bucatarie, in termeni de culori si texturi, este absolut necesara si are multe avantaje. Creeaza drama vizuala in spatiu si ofera versatilitate.

Incepe prin a stabili o schema de culori. Foloseste o roata de culori pentru a determina ce nuante se complementeaza reciproc. Alege doua culori dominante si o nuanta de accent. Pastreaza culorile dominante simple, dar complementare, si utilizeaza nuanta de accent pentru a oferi o anumita “atitudine” bucatariei si pentru a crea o tema coeziva.

Daca ti-ai pus ochii pe un blat din lemn de esenta tare il poti utiliza ca punct focal, in timp ce in restul bucatariei poti folosi un material diferit. Suprafetele din lemn pot fi adaptate cu usurinta functiilor, cum ar fi introducerea unor protectori metalici in zona de gatit si se pot asorta usor cu spatiul de luat masa. Astfel, indiferent de stilul sau gustul tau, vei gasi spatiu de acomodare pentru mai multe materiale in bucatarie.

Combinatii din lemn

Lemnul este cel mai de incredere material pentru bucatarie, dar daca vrei ceva diferit incearca sa-l asociezi cu piatra compozita sau naturala.

mobila de bucatarie


Multe persoane aleg un blat din lemn pentru aspect, insa acesta are nevoie de tratamente regulate cu ulei cand este folosit in jurul plitei sau chiuvetei pentru a preveni arderea si daunele provocate de apa.

Culori cuplate

Bucatariile care au blaturi in acelasi finisaj cu dulapurile au un aspect elegant, uniform. Aceasta practica este buna atunci cand vrei sa eviti supraaglomerarea spatiului.

Dar, daca vrei sa asortezi un blat de bucatarie cu suprafete si dulapuri colorate cel mai important aspect pe care trebuie sa-l iei in considerare este nuanta lemnului. Culoarea variaza in cadrul blaturilor de lemn, iar rezultatul poate crea o atmosfera fie calda, fie rece. Alegerea lemnului in culoarea potrivita este cruciala. Combinatiile care functioneaza cel mai bine sunt stejarul pal cu nuante de gri si fagul cu galben racoros.

balturi din lemn pentru mobila de bucatarie


Aspect profesional

Blaturile din otel inoxidabil sunt igienice si resista la caldura, apa si pete. Cu toate acestea otelul este destul de rece si se zgarie usor, deci probabil nu este materialul ideal pentru un loc de luat masa, unde se folosesc multe tacamuri. Asocierea cu o alta suprafata neteda cum ar fi lemnul, va face bucataria primitoare si functionala.


Opusurile se atrag

Marmura a revenit in popularitate pentru bucatarie. Este un material perfect pentru insule, accente si alte suprafete, iar fiecare placa din marmura naturala variaza in culoarea si model. Insa, aceasta frumusete vine cu un pret. Astfel, dedicarea unei bucati mari din suprafata de lucru unui alt material, precum lemnul de stejar te ajuta sa te incadrezi in budget si sa pastrezi aspectul clasic al bucatariei.

Ton la ton

Daca iti doresti o atmosfera calma si calculata in bucatarie, cu o paleta de culori sofisticata dar simpla, alege lemn in aceeasi nuanta. Asorteaza blaturile din lemn cu suprafete crem sau albe pentru restul spatiului, si vei obtine o atmosfera primitoare si luminoasa.

blat de bucatarie din lemn masiv


Contrast puternic

Bucatariile inguste tind sa para inghesuite, datorita dispunerii pe lungime a elementelor. Incearca sa ridici “pulsul” spatiului combinand un blat din lemn cu accesorii in culori indraznete, cum ar fi aparatele si detaliile mai mici din bucatarie. Creaza un aspect eclectic dar pastreaza blatul, dulapurile si podelele simple. Astfel iti vei putea schimba tema bucatariei de mai multe ori fara sa trebuiasca sa inlocuieste piesele mai mari si mai scumpe.